Bitcoin fiyatı 38.012 dolara kadar yükselerek marjinal bir artış kaydetti. BTC fiyatındaki son artışın ana nedenleri ise merak edilmekte. İşte yükselişin sebepleri…
Potansiyel Bitcoin ETF’i, herkesi heyecanlandırdı
Kripto piyasası, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) birkaç spot Bitcoin ETF’sini onaylama olasılığıyla heyecanlandı. Bloomberg’den James Seyffart ve Eric Balchunas gibi uzmanlar, 9 Kasım’da açılan onay penceresinin 17 Kasım Cuma gününe kadar devam etmesiyle birlikte, Ark Invest’in başvurusu için son tarih olan 10 Ocak 2024’e kadar birden fazla başvurunun onaylanma şansının %90 olduğunu tahmin ediyor.
Dikkat çekici bir şekilde SEC, Franklin Templeton ve Hashdex’in (son başvuru tarihi 17 Kasım) ve GlobalX’in (son başvuru tarihi 21 Kasım) spot ETF’ler için yaptığı üç başvurunun karar beklediği önemli bir son başvuru tarihi kümesiyle karşı karşıya. Bu gergin ortamda, SEC’in vadeli ETF’den hem vadeli hem de spot ETF’ye dönüşüm kararını ertelemesiyle Hashdex bir gecikmeyle karşılaşan ilk şirket oldu. Bu haber piyasayı anlık olarak sarsarak BTC’nin fiyatında keskin ama kısa süreli bir düşüşe neden oldu. BTC, beş dakika içinde 37.400 dolardan 36.780 dolara düştü. Ancak, Bitcoin 25 dakika içinde duyuru öncesi fiyatını aştı.
Benzersiz kurumsal ilgi
Bitcoin’e yönelik kurumsal talep, özellikle borsada işlem gören ürünler (ETP’ler) aracılığıyla yeni zirvelere ulaştı. Son BlackRock Bitcoin spot ETF başvurusu bu artışa önemli ölçüde katkıda bulundu. K33 araştırmasına göre, “ETP’ler aracılığıyla yönetilen varlıklar 27.095 BTC artarak toplam 204.170 BTC’ye, yani yaklaşık 7,4 milyar dolara ulaştı.” Bu eğilim, Bitcoin’in uygulanabilir bir yatırım varlığı olarak giderek daha kurumsal bir şekilde benimsendiğini gösteriyor.
Bitcoin için arz ve talep dinamikleri gelişiyor
LookIntoBitcoin’den alınan veriler dikkat çekici bir eğilimi vurguluyor. Veriye göre Bitcoin’in %70’inden fazlası en az bir yıldır taşınmadı. Veri sağlayıcısı, “Bu, Bitcoin’in tokenomik gücünün altını çizen tarihi bir an,” diye paylaştı. Ayrıca, “Bu HODL Dalgası tırmanmaya devam ettiği sürece, uzun vadeli yatırımcıların varlıklarını satma belirtisi göstermediği bir yükseliş piyasası görünümüne işaret ediyor. Bu durum, yaklaşan Bitcoin halving etkinliği ve artan kurumsal ilgi göz önüne alındığında özellikle önemlidir,” ifadelerini kullandı.
FED’in likidite enjeksiyonu da piyasayı etkiledi
BitMEX’in kurucu ortağı Arthur Hayes, piyasaya enjekte edilen önemli likidite ve bunun kripto para birimleri üzerindeki etkisi hakkında yorumda bulundu. “Gözünüzü ödülden ayırmayın. Kasım ayının başından bu yana Bitcoin gibi varlıkları etkileyecek şekilde neredeyse 200 milyar dolar likidite eklendi. Bu da kripto para birimleri için potansiyel bir yükselişin devam ettiğini gösteriyor,” diyor Hayes. Hayes, piyasa hareketlerini tahmin etmede RRP ve TGA dinamiklerini anlamanın önemini vurguluyor.
DXY ile ters korelasyon sürüyor
Bitcoin ve ABD Dolar Endeksi (DXY) arasındaki ters korelasyon, Bitcoin’in son fiyat artışında dikkate değer bir faktör olmuştur. DXY dirençle karşılaşıp düşmeye başladıkça, Bitcoin’in değeri de tersine arttı.
Bitcoin için sırada neler var?
Matrixport’un araştırma müdürü ve DeFi Research’ün kurucusu Markus Thielen, Bitcoin’in yükseliş eğiliminin devam edeceğini ve yıl sonuna kadar 40.000 hatta 45.000 dolara ulaşacağını öngörüyor. Thielen bu iyimserliği opsiyon piyasasındaki pozisyonlanmaya ve güvercin bir FED beklentisine bağlıyor. Alım opsiyonlarına, özellikle de 40.000’lik opsiyona olan talepteki artış, piyasa yapıcılarını kripto para biriminde devam eden yükselişe maruz bırakarak BTC satın alarak pozisyonlarını korumalarına yol açtı. Thielen, Kasım ve Aralık aylarında toplam 9,1 milyar dolarlık açık pozisyonla iki önemli opsiyonun sona erdiğini belirtiyor.